Makreel met rabarber

Janneke komt vanavond eten. Wat te maken? En vooral: wat kan ik maken dat snel en eenvoudig is? Ik ken mezelf als er eetgasten komen op werkdagen: ik ga natuurlijk net iets te laat weg van het werk, dan heeft de trein vertraging en moet ik heel hard fietsen om te voorkomen dat het bezoek al voor de deur staat.

Dus het eten moet snel te maken zijn, en vooral in de oven/pan zitten terwijl ik met Janneke bijklets, of, als ze er nog niet is, een snelle opruimactie kan uitvoeren.

De laatste weken ben ik in de ban van verse makreel. Volgens de viswijzer (goedevis.nl) is dit niet de beste viskeuze die ik kan doen omdat de visstand in de Atlantische Oceaan onder druk staat. Maar de vismethode veroorzaakt weinig schade. En het is een heerlijke vis die veel mensen alleen maar gerookt kennen.

De verse makreel kwam ik tegen in het kookboek van Thomasina Miers, winnares van Masterchef, de Britse kookwedstrijd voor amateurs. In Cook: Smart, Seasonal Recipes for Hungry People grilt ze verse makreel. Ze serveert de vis onder meer met een salade van gekookte bietjes en een saus van mierikswortel en crème fraîche. Van de restjes maakte ik de dag erna een salade met spinazie, bietjes, vastkokende aardappeltjes, makreel en een dressing van mierikswortelcrème, citroensap en yoghurt.

Nóg lekkerder is een recept dat ik ooit uit een Britse krant scheurde: makreel met rabarberpuree. Het stevige en wat vettige vlees van de makreel past goed bij de wat zurige smaak van voorjaarsrabarber die nu in april weer in de winkel ligt.

Voor 2 personen:

2 verse makrelen van ongeveer 250 gram per stuk

wat olijfolie

zout, vers gemalen peper

4 rabarberstelen

200 gram suiker

citroenrasp

Laat de makreel door de visboer onthoofden en schoonmaken als je dat liever zelf niet doet. Maak hem thuis nog even schoon onder de kraan, dep de vis droog en leg hem op een bakblik. Besprenkel de makreel met zout, vers gemalen peper en wat olie. Grill de vis in de oven (220 graden Celsius). Na ongeveer 10 minuten, als het vlees makkelijk van de botten is te halen, is de makreel klaar.

Snijd ondertussen de rabarber in stukjes van 4 centimeter. Stop ze samen met de suiker, wat water en de citroenrasp in een pan en stoof het geheel op een laag vuur. Na ongeveer een kwartier is de rabarber zacht. Zeef het geheel om een puree maken.

De kok van het krantenartikel voegt ook nog cider en laurierblad toe aan de vis in de oven, en kookt de rabarber in cider in plaats van water. Dat heb ik, door gebrek aan cider, niet uitgeprobeerd.

Serveer de makreel met de rabarberpuree, wat veldsla en kleine stevige aardappeltjes.

Janneke Vreugdenhil is op culinaire reis in Thailand. Deelnemers aan het weblog geven hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Titia Ketelaar