Last King of Scotland

In this undated photo released by 20th Century Fox, James McAvoy left, and Forest Whitaker center, join for a scene in their new film, "The Last King of Scotland." The film debuted in late September to good reviews and big audiences in limited release. African moviemaking has caught a fire. International filmmakers have found stories they want to tell there. Hollywood has taken an interest in serious films, such as this one, set in Africa (AP Photo/DNA Films-Channel Four Television,Neil Davidson ) Associated Press

De jonge Britse arts Nicholas (James McAvoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij in de ban van de vrolijke en driftige dictator Idi Amin, weergaloos belichaamd door Forest Whitaker. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te kinderlijk om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime, wordt door de regie effectief onderstreept. Camera en montage zijn nerveus, de beelden vaak fragmentarisch.

Regie: Kevin Macdonald. Met: James Macavoy, Forest Whitaker. In: 15 bioscopen.