Kraamkamer van stralende sterren

Kraamkamer van stralende sterren Rotterdam, 5 APRIL. Eergisteren werd door de NASA en de ESA een ongekend scherpe opname van het sterrenstelsel NGC 1672 gepubliceerd. Het stelsel staat op ruwweg 60 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Zuiderkruis. De foto door de Hubble-ruimtetelescoop laat zien dat het een zogeheten balkspiraalstelsel is. De spiraalarmen liggen niet symmetrisch gevouwen rond een bolvormige kern, maar waaieren uit vanaf de twee uiteinden van een centrale ‘balk’. Rond die balk worden veel jonge sterren geboren. Ook in de spiraalarmen laten ‘babykamers’ vol jonge, helder stralende sterren her en der het interstellaire gas roodachtig opgloeien. De foto is in 2005 gemaakt. Sinds afgelopen januari is de geavanceerde camera door een stroomstoring grotendeels buiten bedrijf. Foto NASA/ESA NASA/ESA