Koersval Samas na winstwaarschuwing

De koers van het aandeel Samas is vanmorgen met 11 procent gedaald nadat de kantoorinrichter een winstwaarschuwing had afgegeven. Aanleiding zijn problemen met een automatiseringsproject. De problemen zullen leiden tot een groter verlies dan de 11 miljoen euro die het bedrijf in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2006/2007 verloor.

Het automatiseringsproject bij Samas betreft een herziening van het totale bedrijfsproces, met een centrale rol voor IT. Het bedrijf werkte tot nu toe met achttien verschillende IT-systemen, dat wordt één systeem voor het gehele bedrijf.

Bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem is een aantal fouten gemaakt, legde bestuursvoorzitter Hans van der Ven vanmorgen telefonisch uit. De problemen hebben hoge kosten met zich meegebracht, aldus de topman, onder meer wegens te grote voorraden en het inhuren van consultants.

Samas wil met een aandelenemissie 35 miljoen euro ophalen om de kosten van het automatiseringsproject te dekken. Tot die tijd kan de kantoorinrichter leunen op een tijdelijke lening van de banken. Ook is een bestaande lening verlengd tot 2010. Er zullen geen banen verloren gaan als gevolg van de problemen, aldus Van der Ven.