Justitie vindt kroongetuige liquidatiegolf

Justitie heeft een doorbraak geforceerd in het onderzoek naar een serie moorden in de Amsterdamse onderwereld. Met een nieuwe kroongetuige, afkomstig uit het criminele milieu, is een deal gemaakt.

In ruil voor strafvermindering heeft de getuige verklaringen afgelegd over liquidaties in de onderwereld. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam vanochtend bevestigd.

Naar aanleiding van de verklaringen is eergisteren een 33-jarige verdachte op de snelweg in Amsterdam aangehouden. Hij wordt vandaag aan de rechter-commissaris voorgeleid op verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Beide slachtoffers werden naar eigen zeggen afgeperst door Willem Holleeder.

Volgens persofficier Hanneke Festen heeft de rechter de afspraken met de nieuwe kroongetuige goedgekeurd. De identiteit van de nieuwe getuige wordt vooralsnog geheimgehouden. De man zit in voorarrest wegens betrokkenheid bij moorden in de onderwereld.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) is voorafgaand aan de deal met de kroongetuige geïnformeerd. Afspraken met kroongetuigen liggen gevoelig, maar zijn in de wet geregeld.

De nieuwe getuige is volgens justitie belangrijk in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Sinds het einde van de jaren negentig zijn enkele tientallen moorden gepleegd in het Amsterdamse milieu die zelden konden worden opgelost. Na de moord op vastgoedhandelaar Endstra is met twee grote politieonderzoeken de georganiseerde misdaad in het nauw gedreven. Dat heeft in eerste instantie geleid tot de arrestatie van Willem Holleeder en een aantal medeverdachten.

Het is niet bekend of de nieuwe kroongetuige ook verklaringen heeft afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij moorden.