Judoka bij EK op zoek naar ritme

Dennis van der Geest (31) is komend weekeinde in Belgrado een van de Nederlandse deelnemers bij de Europese kampioenschappen judo. „Kan ik het nog?”

Drie jaar is het geleden dat Dennis van der Geest fit aan een internationaal judokampioenschap kon beginnen. „Dat was bij de Olympische Spelen van 2004”, herinnert hij zich. Sindsdien was het sukkelen, zoals nu in aanloop naar de EK, vanaf morgen in Belgrado

„De frustraties nemen toe”, zegt de zwaargewicht, die vooral wordt achtervolgd door een inmiddels chronisch te noemen liesblessure. „Steeds word ik weer teruggeworpen. Ik word er gek van. Toch moet ik weer de mat op. Ik kan het me niet veroorloven kwalificatiemomenten voor de Spelen van Peking 2008 te laten schieten.”

De oudste van de twee judoënde broers – Elco kende de laatste jaren nog meer tegenslag – wil nog steeds op het hoogste niveau actief zijn. „Wat ik nodig heb is ritme. Ik moet die mannen weer vastpakken. Eerlijk gezegd heb ik geen idee waar ik sta. Kan ik het nog? Ik zal het weer moeten laten zien.”

Van der Geest behaalde de afgelopen jaren grote successen. In 2005 won hij brons bij de EK en zelfs goud bij de WK, in de open klasse. „Zelfs daar was ik niet fit. Sindsdien is er echter weinig gebeurd. Niemand kan zeggen of ik dat topniveau nog kan halen, ik zelf ook niet. De eerste voorwaarde is fit zijn. Dan kan ik gaan uitzoeken waar mijn plek is.”

De wil om te winnen is er nog. „Een paar dagen geleden zag ik op internet hoe de medailles van Peking er straks uitzien. Dat motiveert. Maar natuurlijk zijn er momenten dat ik het niet meer zie zitten. Ik heb bijna alles gewonnen en kan terugkijken op een prachtige topsportloopbaan. Toch zit ergens nog steeds die ‘drive’, anders kan ik het niet verklaren. Ik heb de behoefte om er nog voor te gaan. Als ik straks veertig ben weet ik zeker dat het niet meer kan. (...) „Mensen die beweren dat ik er niet voldoende voor doe, weten niet waar ze het over hebben. Ik train me te pletter. Natuurlijk heb ik nevenactiviteiten en omdat die gedeeltelijk op tv zijn vallen ze op. Mark Huizinga werkt ook, maar daar hoor je niemand over. Bovendien heb ik geen keus. Ik heb thuis een vrouw, een kind en binnenkort komt een tweede kind. Van judo alleen kan ik me dat financieel allemaal niet veroorloven.” (ANP)