James Nachtwey

James Nachtwey: Kabul, Afghanistan 1996: vrouw bidt op een begraafplaats voor haar overleden broer - Kabul, Afghanistan, 1996 - A woman prayed in a cemetery for her brother, who was killed in a Taliban rocket attack on Kabul. James Nachtwey / VII Nachtwey, James

Al jaren riskeert oorlogsfotograaf James Nachtwey (1948) zijn leven om de ellende van anderen vast te leggen. Op de expositie James Nachtwey - Testimony in Fotomuseum Foam is zijn meest recente werk te zien.

Volgens Nachtwey geven oorlogsfotografen aan ingewikkelde politieke en sociale kwesties een menselijk gezicht zodat mensen de ellende van anderen kunnen zien en er iets aan kunnen doen. Hij beschouwt zichzelf als iemand die pleit voor vrede. Wel vindt hij het belangrijk hoe een fotograaf zich in zo’n oorlogssituatie gedraagt. „Je kan iemands verdriet niet van dichtbij fotograferen tenzij ze snappen wat je doet.” De mensen die hij fotografeert begrijpen heel goed wat hij doet. „Ze zien iemand die risico’s neemt om hun leven vast te leggen. Door mij toe te staan kunnen ze een beroep op de wereld doen.” Als student raakte Nachtwey, die politicologie en kunstgeschiedenis studeerde, geïnspireerd door foto’s van de oorlog in Vietnam en de burgerrechtenbeweging. Het was de aanleiding om fotograaf te worden. Nu is Nachtwey zelf degene die met zijn beelden over Rwanda, Bosnië, Somalië, het Midden-Oosten en Irak de kijker prikkelt. Wie de eerste zaal binnenwandelt wordt geconfronteerd met zwart-witfoto’s uit 2006 van gewonde Amerikaanse en Iraakse burgers en soldaten zonder ledematen of met half weggeschoten gezichten. Ze krijgen eerste hulp in de Amerikaanse veldhospitalen in Irak. De aanblik van zijn meest recente foto’s, die zonder omlijsting naast elkaar hangen, is schokkend.

James Nachtwey – Testimony tot 20 juni in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam. Dag 10-17u, vr en za tot 21u