Inland Empire

Laura Dern in Inland Empire scene uit de film Inland Empire (2006) FOTO: A-Film A-Film

Laura Dern speelt in Inland Empire van David Lynch een actrice die verdwaald raakt in de letterlijke, werkelijke, mentale en metaforische werelden die zich achter haar leven en de rol die ze speelt verschuilen. Misschien speelt ze trouwens wel meerdere personages, of steeds nieuwe afspiegelingen van zichzelf, maar hoe ‘kloppend’ je haar aanwezigheid in de film wilt maken, hangt af van je eigen puzzellust en je eigen behoefte aan coherentie. Lynch geeft aanwijzingen voor alle mogelijke interpretaties. In Inland Empire geeft de regisseur zichzelf en de kijker de waarschuwing: ga zorgvuldig om met wat je filmt en wat je kijkt. Film kan gevaarlijk zijn. Al die beelden blijven op een of andere manier bestaan. In je hoofd, in je dromen, in de manier waarop je de wereld bekijkt en begrijpt. Inland Empire laat zich ervaren als een film-over-film, een afrekening met en eerbetoon aan Hollywood. Het is een psychologisch experiment over wij waarnemen. Het is een blik achter onze ogen, diep in de fantasieën die films oproepen. Het is een rek- en strekoefening voor je oogspieren. Of je het werk van Lynch nu op je duimpje kent, of er voor het eerst mee kennismaakt, het advies luidt hetzelfde: ga zitten, blijf zitten, laat je gedachten de vrije loop en na drie uur heb je samen met Lynch een meesterwerk geregisseerd.

Inland Empire. Regie: David Lynch. Met: Laura Dern, Justin Theroux, Jeremy Irons, Grace Zabriskie, Harry Dean Stanton, Diane Ladd. In: 6 bioscopen.