Ik zeg niet: een vrouw in een bikini is erg

Aan de Oude Gracht in Utrecht wordt morgen een reclameaffiche opgehangen van een vrouw die in een goudkleurige bikini op een duikplank ligt. De poster is tweehonderd vierkante meter groot. De ChristenUnie in Utrecht „vindt dat nogal wat”, zegt gemeenteraadslid Wim Rietkerk. De fractie wil dat het college ertegen optreedt.

Waarom komt u nu in actie? Steden hangen al jaren vol reclameaffiches voor badkleding en lingerie.

„Dat is precies de achtergrond van onze vragen aan het college: de vervuiling van de openbare ruimte. Kijk, het is niet zo dat ik zeg: een vrouw in een bikini is erg. Ik begrijp wel dat een lingeriezaak duidelijk moet maken hoe zo’n bikini er uitziet. Dus daar heb je folders voor en etalages. Wat wij vinden is: met zo’n knots van een affiche moet je voorzichtig zijn.”

Hebt u het affiche al gezien?

„Alleen nog maar op internet. En zometeen word ik opgehaald door een paar studenten journalistiek. Die hebben mij gevraagd om met hen te gaan kijken hoe groot de muur is waaraan het affiche komt te hangen. Want zo plastisch heb ik me het nog niet voorgesteld.”

Uw vragen hebben wel tot ophef geleid. Er stond ook al een foto van het affiche op de voorpagina van De Telegraaf.

„Oh ja? Dat heb ik nog niet gezien. Maar achteraf denk ik wel: niet wij, maar een andere partij had die vragen moeten stellen. Nu hangt er meteen zo’n spruitjeslucht omheen, alsof wij andere mensen willen betuttelen. En dat is niet zo. Waar het ons om gaat is dat je met zo’n enorm affiche niet meer de andere kant op kunt kijken: het beeld van die vrouw is niet te vermijden. En wij denken dat er best mensen zijn voor wie dat niet makkelijk is. Iemand die eenzaam is en graag een vriendin wil, bijvoorbeeld.

Gretha Pama