Hulpverlening aan Solomon- eilanden traag

De hulpverlening op de Solomon-eilanden die maandagochtend werden getroffen door een tsunami, verloopt nog erg chaotisch. Het dodental is opgelopen tot 34. Ongeveer 5.600 mensen zijn dakloos geraakt.

Op het westelijke eiland Ghizo, vlak bij het epicentrum van de zeebeving die de tsunami veroorzaakte, begint hulp aan te komen. Maar dat gebeurt nog maar mondjesmaat en er schort van alles aan de distributie, zeggen hulpverleners ter plekke.

„We hebben onvoldoende middelen, we hebben grotere voertuigen nodig”, aldus een medewerker op het kantoor van het Rode Kruis in Gizo, de hoofdstad van het eiland Ghizo.

Door het gebrek aan vervoersmogelijkheden en aan mankracht, en door de schade aan wegen, is het moeilijk de afgelegen dorpen langs de kust te bereiken. Daardoor is het ook niet mogelijk een betrouwbare schatting te maken van het aantal vermisten.

Door de directe nabijheid van het epicentrum heeft de tsunamiwaarschuwing die na de beving werd afgegeven, niet het beoogde resultaat gehad voor de kustbewoners , aldus een zegsman van Unesco. Volgens deze VN-organisatie moeten er lessen worden getrokken uit het feit dat er, geheel volgens de regels, wel een tsunami-waarschuwing is uitgegaan, maar dat er onvoldoende tijd was de direct betrokkenen te alarmeren. „Kwetsbare bevolkingsgroepen langs de kust moeten op hun eigen waakzaamheid vertrouwen”, zei de de zegsman.

Volgens het Rode Kruis is er nu vooral gebrek aan drinkwater, voedsel en geneesmiddelen op Ghizo. De meeste hulp is aangevoerd op het nabijgelegen eiland Munda, maar er zijn onvoldoende boten om de goederen snel over te brengen. De meeste scheepjes en kano’s zijn vernield.

De Solomon eilanden (55.000 inwoners) omvatten tweehonderd eilanden. Een functionaris in de hoofdstad Honiara zei dat er nog onvoldoende noodgoederen beschikbaar zijn. (Reuters, AP)