Groot-Brittannie

Prunella Clough Is een kunstwerk mooi omdat het een mooi landschap weergeeft of omdat het je iets doet? Prunella Clough vond voor haar naoorlogs werk schoonheid in vrachtwagens, een fabrieksplaats of in wat afval. De 30 werken tellende expositie begint met een selectie van haar eerdere doeken, geschilderd in een sociaal-realistische stijl. Titels als Fisherman in a Boat, en Lorry with Ladder geven al aan dat dit werk is zonder hoogdravende ideologieën. Het is een stille waardering voor de dagelijkse taken van mensen. Er is ook abstract werk uit de jaren negentig waarin compositie en kleur overeenkomsten blijven tonen met haar eerder periodes.

T/m 27 aug, Prunella Clough, Tate Britain, tweede verdieping, Millbank

Londen SW1, 004420 7887 8888 & www.tate.org.uk

Beeldhouwkunst De historische en aantrekkelijke stad Winchester in zuidwestelijk Hampshire, ooit hoofdstad van Engeland, levert een perfecte achtergrond voor Winchester Year of Sculpture 2007. De stad viert dat met werk van de belangrijkste moderne Britse kunstenaars.

Vanaf mei wordt Light in de zevende-eeuwse kathedraal gepresenteerd met werk van David Batchelor, Marc Quinn en Turnerprijswinnares Rachel Whiteread. De expositie is een voorbeeldige balans tussen historisch en modern.De vlindervleugel schilderijen in de expositie van Damien Hirst (We’re Born, We Look Around, We Die, vanaf 21 september) werden geïnspireerd door de mysterieuze Round Table van Koning Alfred the Great die verderop de bewonderen valt.

T/m 31 juli, ‘Light’, Winchester Year of Sculpture 2007, Winchester Cathedral, dag 8u30-18u, zo 8u30-17u30; 0044 19 62 840 50 & www.yearofsculpture.com

En verderT/m 13 mei, Becks Features, ICA Gallery, the Mall Londen SW1, 004420 7930 3647 & www.ica.org .uk