Frankrijk

Eugène Atget Wanneer de naam van de Franse fotograaf Atget (1857-1927) ter sprake komt, zie je direct het oude Parijs voor je opduiken: straten met natte keien, rondtrekkende verkopers, uithangborden die niets meer betekenen dan ‘verhuur van handkarren’ en ‘baard 5c’. Atget fotografeerde met grote zorg en bezetenheid ruim 30 jaar, van 1891 tot zijn dood, het oude Parijs en de landgoederen van het ‘Ancien Régime’. Hij deed dit op het moment dat de pittoreske, maar vaak onbewoonbare stad op het punt stond te veranderen door de stadsvernieuwing onder leiding van Haussmann. De ruim 8.000 negatieven die hij achterliet zijn nog steeds onmisbare documenten voor historici. Ter gelegenheid van zijn 150 jarige geboortedag wijdt de BNF een grote overzichtstentoonstelling met 350 oude afdrukken aan deze pionier van de moderne fotografie.

T/m 1 juli Bibliothèque nationale de France, 58, rue de Richelieu, Parijs, dag beh ma 10-19u, zo 12-19u, www.bnf.fr

Theater O’Neill Hughie een stuk van de Amerikaanse auteur en Nobelprijswinnaar Eugène O’Neill speelt zich af in 1928 in de hal van een hotel in New York. De beroepsgokker Erié Smith heeft er zijn intrek genomen. Hughie, de bewaker waar hij nachten lang tegenaan kon praten en die als spiegel diende, is dood. Zal zijn plaatsvervanger in het spel van de ogenschijnlijk nonchalante en opschepperige, maar in feite eenzame Smith mee kunnen spelen? Laurent Terzieff is verbluffend in de rol van de gokker die alleen maar bestaat door de blik en het oor van een ander.

Hughie v.o.t. in het théâtre Lucernaire, 53, rue Notre-Dame-des-Champs Parijs,, 0033-145445734.

En verderRené Lalique t/m 29 juli Musée du Luxembourg, www.museedulu xembourg.fr; Comic symphonic Comedia Théâtre www.theatrecomedia.com.