Evaluatie over vrijkomen van ongevaarlijke stof

Rotterdam, 5 april. De gemeente Spijkenisse gaat de informatievoorziening evalueren over een mogelijk gevaarlijke stof die gisternacht werd aangetroffen in delen van de stad. Het noorden van Spijkenisse werd gisteren opgeschrikt door een melding van de politie dat een mogelijk schadelijke stof was vrijgekomen uit een van de fabrieken van Shell Pernis. De stof, een wit poeder, bleek later alleen lichte irritaties aan luchtwegen en longen te kunnen veroorzaken. In de loop van woensdagochtend kwamen er bij de hulpdiensten verschillende meldingen binnen van bewoners over het witte poeder dat op straat was aangetroffen. Er ontstond ophef doordat in de media het bericht werd verspreid dat het zou gaan om een kankerverwekkende stof. ”Je moet je toch wel eerst heel lang op je hoofd krabben voor je dat woord gebruikt”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Later gistermidag werd duidelijk dat het ging om equilibrium catalyst, een stof die wordt gebruikt om het productieproces in een raffinaderij te versnellen. Voor een groot gedeelte bestaat het poeder uit aluminiumoxide met zand. Het is vermoedelijk vrijgekomen bij het opstarten van een Shell-fabriek die door een stroomstoring was stilgevallen.