Essent en Nuon willen opheldering minister over hun splitsing

Amsterdam. De vier grote energiebedrijven, waaronder Essent en Nuon, willen snel overleg met minister Van der Hoeven van Economische Zaken over de splitsing van de energiebedrijven. ”We hebben voorlopig meer vragen dan antwoorden en willen met de minister om de tafel om te vernemen wat de koers is die zij gaat uitzetten”, zei een woordvoerder van Essent gisteren. De splitsing moet gelijke toegang tot het Nederlandse energienet garanderen en voorkomen dat het in buitenlandse handen valt. Essent en Nuon benadrukken dat zij garanties kunnen geven voor ”een volstrekt onafhankelijk netbeheer”, zoals zij in januari met de vorige minister van Economische Zaken Joop Wijn hebben afgesproken. Minister Maria van der Hoeven beloofde de Tweede Kamer dinsdagavond in een debat dat ze snel met een besluit over de splitsing zal komen. De Tweede Kamer heeft in feite vorig jaar al door het aannemen van de zogenoemde splitsingswet besloten dat alle energiebedrijven in tweeën gedeeld worden: een commercieel deel dat de energie levert en een publiek deel dat het netwerk beheert.