Energiecentrale Sevilla is met zonnespiegels

Uit de formulering van het ANP-artikel in de economische bijlage (NRC Handelsblad, 31 maart) over de nieuwe zonnecentrale bij Sevilla blijkt niet dat het hier gaat om een bijzondere techniek. Het project wordt omschreven alsof het klassieke zonnepanelen betreft.

In de Spaanse zonthermische krachtcentrale, het PS10 project van Solucar, wordt een stoomketel in de top van een toren beschenen door 624 spiegels van ieder 11 x 11 meter. De stoomturbine drijft een generator van 11 megawatt aan.

Overdrijvende wolkenvelden verstoren de productie nauwelijks omdat de stoom in tanks wordt opgeslagen. De mogelijkheid van zonnespiegelcentrales om warmte op te slaan en de elektriciteitsproductie uit te stellen tot `s avonds, `s nachts en tijden dat het bewolkt is, maakt deze technologie - ook wel Concentrating Solar Power (afgekort CSP) genoemd - superieur boven die van centrales met zonnecellen en windparken.