Endstra.mp3

Vanaf morgen te downloaden: Endstra als ringtone. Die voorspelling waag ik graag. Wie geen granaatwerpers tegenhoudt, weert ook geen voicerecordertje uit de rechtbank, die vandaag wat passages uit de Endstra-tapes ten gehore brengt.

Ik dacht dat de zaak-Holleeder mij koud zou laten, maar toch draait journaal24.nl ’s ochtends al op mijn laptop, luister ik zelfs op de fiets naar Radio 1 op mijn eipotje en beland ik na het Gute Nacht Freunde in bed met juristen.

Het proces volgen tegen Willem Frederik H. lijkt op het consumeren van drop of bier: je kunt je niet beperken tot een klein beetje, het smaakt immers altijd naar meer. Net als drop en bier is de zaak W.F.H. een product dat zijn eigen marketing heeft ingebouwd.

De zaak houdt Nederland in de ban omdat het merendeel van de bevolking zich met een van de partijen kan identificeren. Nog altijd zijn we een volkje van overwegend koopvaarders, handelaren, pandjesbazen en bankiers, en in die sectoren zijn twee keuzes te maken: legaal veel poen verdienen of illegaal nog veel makkelijker méér poen verdienen. Schandalen als de bouwfraude maken zichtbaar hoe ook de gewone man kan zwichten voor de illegaliteit.

Het is allemaal exact zoals Dante het al beschreef in de veertiende eeuw. Zijn ‘bovenste hel’ is in onze tijd het legale gebied (gulzig, wellustig en verkwistend zijn), de onderste hel, voorbij de Styx, het illegale: woekeraars, dieven, pooiers en moordenaars.

Willem Frederik H. is het gezicht van de onderste hel geworden, en de hel kan zich altijd op meer aandacht verheugen (zie de discrepantie in verkoopcijfers tussen Inferno en Paradiso). Een grote groep Nederlanders koestert een heimelijke bewondering voor W.F.H. en zijn advocaten en hoopt op vrijspraak. De rest volgt het proces in de hoop dat het monster achter de tralies gaat en de rust voorgoed weerkeert.

Wat nooit gebeurt. Dante beschrijft universele drama’s, die de geschiedenis keer op keer weer onvermoeibaar opvoert met nieuwe acteurs. Endstra’s stem zal ons daar aan blijven herinneren, vanaf morgen, met telefoontjes vanaf de overkant van de Styx.

Christiaan Weijts

Schrijver van het boek Art. 285b.