En dan nu op weg naar Azië

De grootste effectenbeurs ter wereld, NYSE Euronext, beleefde gisteren zijn eerste handelsdag.

De ambities van het beursbedrijf reiken al verder.

Gebroederlijk stonden ze naast elkaar: twee Amerikanen, een Fransman en een Nederlander, gisterochtend bij de openingsceremonie van de grootste effectenbeurs ter wereld: NYSE Euronext.

De vier heren, onder wie oud-voorzitter van Vendex KBB Jan-Michiel Hessels, vormen slechts de toplaag van de nieuwe combinatie. Verderop stond de rest van het topmanagement van het kersverse NYSE Euronext. Een bestuurlijk waterhoofd waarin een plaatsje is ingeruimd voor alle 22 mensen die bestuurder of commissaris waren bij een van de twee rechtsvoorgangers. Bij het nieuwe bedrijf werken 3.600 mensen.

Hessels, die zijn loopbaan bij adviesbureau McKinsey begon, is de eerste president-commissaris van de op Angelsaksische snit gesneden board of directors. Maar de echte grote baas is de Amerikaan John Thain, die al topman was van de New York Stock Exchange (NYSE). De Fransman Jean-François Théodore, tot voor kort bestuursvoorzitter van Euronext, wordt tweede man. Onder deze top komt nog eens de bestuurslaag met zestien uitvoerende directeuren. Daarin zit ook de Nederlander Joost van der Does de Willebois, tot gisteren financieel bestuurder van Euronext.

De met afstand grootste effectenbeurs ter wereld lijkt ook de grootste toplaag te hebben. Het is wellicht gerechtvaardigd. Het bedrijf is de combinatie van Wallstreet met de beurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en derivatenbeurs Liffe uit Londen. Het nieuwe platform telt bijna 4.500 bedrijven met een notering en een gezamenlijke beurswaarde van 21.500 miljard euro.

De fusie is tot stand gekomen na een heftige consolidatiestrijd die ruim twee jaar heeft geduurd. In december 2004 bracht Deutsche Börse uit Frankfurt een bod uit op de beurs van Londen. Ook Euronext toonde belangstelling voor de London Stock Exchange (LSE), maar tot een bod kwam het nooit. Intussen zetten activistische aandeelhouders Deutsche Börse en Euronext onder druk om onderling te fuseren. Nadat de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq een substantieel belang had verkregen in ‘Londen’, ging ook de grootste aandelenbeurs ter wereld, die van New York, meedoen met de stoelendans. Dat leidde in mei vorig jaar tot een bod van ruim 10 miljard dollar (circa 7.5 miljard euro). De top van Euronext kon zich hier snel in vinden, omdat die ermee Deutsche Börse van zich af wist te schudden.

Het gefuseerde beursbedrijf biedt veel mogelijkheden en schaalvoordelen, benadrukten de bestuurders dinsdag. „Wij hebben nu toegang tot de twee grootste capital pools ter wereld: die van de dollar en van de euro”, zei bestuursvoorzitter Thain.

Met de fusie komt geen einde aan de ambitie verder te groeien. Tweede man Théodore. „Ik zie de fusie niet als het eind, maar als het begin van een ontwikkeling.” Al eerder heeft Euronext aangegeven dat Deutsche Börse en de beurs van Milaan zich zouden kunnen aansluiten. John Thain noemde concreet een paar andere gebieden waar NYSE Euronext zou kunnen uitbreiden: „Na het dollar- en eurogebied, is het logisch om naar Azië te kijken.” De beurs van Tokio staat bovenaan zijn verlanglijstje. Daarmee is al een alliantie gesloten. Daarna volgen, wat Thain betreft, India en China. Een in financiële kringen logische genoemde inlijving van concurrent Nasdaq is niet aan de orde. Thain: „Zij zijn niet succesvol gebleken.” Wel noemde hij de Amerikaanse derivatenhandel, zoals de goederentermijnmarkten in Chicago, als mogelijke toekomstige partners.

De Amerikaan Marshall Carter, achter Hessels deputy chairman, ziet in de ontstane combinatie ook voordelen voor een andere industrie: de luchtvaart. Er zal een hoop meer trans-Atlantisch luchtvervoer plaatsvinden, zegt hij. De bestuursraad zal drie keer per jaar in New York vergaderen – vandaag voor het eerst – en drie keer in een ‘Euronext-stad’. Carter: „En we vliegen allemaal eerste klas.”