Duitsland

Ernst LubitschHij was de enige regisseur die aan Greta Garbo een lachje kon ontlokken: Ernst Lubitsch, de in de jaren twintig naar Hollywood geëmigreerde Berlijner, bracht het met komedies als Ninotchka (1939) of To Be or Not to Be (1940) tot wereldroem. Zestig jaar geleden overleed hij. Een mooie aanleiding voor een Lubitsch-retrospectief in de Berlijnse bioscoop Babylon. Daar zijn nog t/m 10 april zelden vertoonde Lubitsch-films te zien. Zoals Die Austernprinzessin of Ich möchte kein Mann sein, twee stomme-film-komedies uit 1919 waarin Lubitsch zelf meespeelt.

Dresdener Str. 126, Berlijn-Mitte. Info: 0049-3061609693 en www.babylonberlin.de

Stefan HerheimGoede smaak of niet: de jonge Duitse regisseur Stefan Herheim laat Mozarts opera Don Giovanni in een kerk spelen. Gelovigen bedrijven er in de biechtstoel de liefde terwijl de Heiland zijn hoofd vol bloed en wonden schudt en de paap Leporello achter eerste-communie-kindertjes aansluipt. Verrassend genoeg past dat allemaal bij Mozarts muziek. Daarmee is Herheim een ster geworden, bejubeld en van boegeroep voorzien. De man die ooit met een poppenoperagezelschap had heerst nu in het fraaie Aalto-theater in Essen. Handig, want Essen is vlakbij.

Don Giovanni: op 29 april en 3 en 19 mei. Opernplatz 10, Essen. Info: 0049-2018122-200 en www.aalto-theater.de.

En verderFesttage, Daniel Barenboim en Pierre Boulez dirigeren tien symfonieën van Gustav Mahler t/m 12 april in Staatsoper Unter den Linden, Berlijn: www.

staatsoper-berlin.org; Osterfestival, opera’s van Antonio Salieri plus symfonie- en jazzconcerten, van 6 t/m 15 april in Bayreuth: www.osterfestival.de; ägyptens versunkene Schätze, vondsten uit onderwateropgravingen, t/m 27 jan in de Kunst- und Ausstellungshalle, Bonn: www.kah-bonn.de.