Dood Paard op voorraad

‘Zelfportret’ (Foto Sanne Peper) Peper, Sanne

Toneelgroep Dood Paard brengt in het programma Stock Nederland drie van zijn politieke stukken over de staat van Nederland, aangevuld met een avondje documentaires en gesprekken.

Nieuw is de Schuur, een zwarte komedie van Rob de Graaf over de teloorgang van links, die op 17 april in première gaat.

Zelfportret is een dia-avondje, op sfeer gebracht met blikjes bier, wijn en toastje brie, en geklungel met de projector. Jeugdherinneringen uit de jaren zeventig en tachtig; de leden van Dood Paard kijken gevoelvol terug op de idealen van de jaren zeventig, wat ontaardt in een aanklacht tegen deze tijd. Zelfportret is vooral een portret van Nederland geïntegreerd in een groeiend, abstract Europa. Deze generatie, opgegroeid in de jaren zeventig, kan nog bogen op familiebanden. De volgende generatie kan dat niet meer. Kinderen groeien op als enig kind. Vaders van zestig nemen kinderen en zijn ‘gemiddeld gesproken dood’ als het kind tien is. Met deze onthullende details maakt Dood Paard goed duidelijk dat we in een ongrijpbare wereld leven: zestien miljoen mensen zonder identiteit.

Eco is geheel gesproken in ‘stonecolen-English’. Acteur en toneelschrijver Oscar van Woensel biedt een briljante parodie op de Nederlandse ‘vergadercultuur’. Vier zakenlui houden een internationale topvergadering. Geïnspireerd door Walt Disney, willen ze een ecologisch amusementpark bouwen. Van Woensel neemt onze poldermentaliteit scherp op de hak, en toont het morele bankroet van onze oververmoeide consumptiemaatschappij.

10 t/m 28 april Frascati Amsterdam. Inl 020-6266866 of www.doodpaard.nl