Chelsea thuis gelijk, nederlaag van United

Chelsea is in de thuiswedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Valencia niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Ook de andere Engelse vertegenwoordiger die gisteren in actie kwam, Manchester United, stelde teleur. De koploper van de Premier League verloor in Rome met 2-1 van AS Roma en eindigde de wedstrijd met tien spelers.

Chelsea had veel moeite met de technische sterke Spaanse ploeg. Valencia nam na een half uur spelen verrassend een 1-0 voorsprong, dankzij een verwoestend afstandschot van David Silva dat hoog boven de gehelmde doelman Peter Cecch insloeg. De kleine 21-jarige Silva geldt als het grootste talent van het Spaanse voetbal. Hij is de revelatie van de Primera Division. Sinds kort is hij A-international. Daarvoor was hij voortdurend uitblinker in Spaanse jeugdteams op grote toernooien.

Silva komt van Arguinieguín op Gran Canaria. Al op zijn twaalfde speelde hij testwedstrijden bij Real Madrid, maar hij werd niet goed genoeg bevonden. Toen hij veertien jaar was haalde Valencia hem bij zijn beroemde jeugdopleiding Los Che. El pequeñajo (het kleine mannetje) werd in zijn jeugd ook begeerd door Parma en Barcelona, maar hij koos voor Valencia omdat zijn vader daar een baan kreeg aangeboden.

Silva en de andere kleine man in de aanval van Valencia, David Silva, maakten het de verdediging van Chelsea erg moeilijk. Chelsea kreeg wel enkele kansen, maar Kalou, Drogba en Sjevtsjenko misten voor doel de rust om te scoren.

Kort na rust kwam Chelsea op gelijke hoogte. Drogba profiteerde van een verdedigingsfout en kopte de bal over keeper Canizares in het doel. De Engelse ploeg drong fel aan, maar moest voortdurend op zijn hoede zijn voor de scherpe counters van de Spanjaarden.

Manchester United raakte al na een half uur spelen middenvelder Scholes kwijt. Na een overtreding op Totti kreeg hij zijn tweede gele kaart (rood). Vlak voor rust profiteerde Roma van de numerieke meerderheid. De Braziliaan Taddei scoorde. Een kwartier na rust bracht Rooney United in Stadio Olimpico naast het offensieve Roma. Zeven minuten later stond de thuisploeg weer op voorsprong. Doelman Van der Sar kon een hard schot van Mancini niet goed verwerken, waardoor Vucinic in de rebound toesloeg. Daar bleef het bij.