Châtel en Galili willen samengaan

Tussen Krisztina de Châtel en Itzik Galili zijn in „vergaande gesprekken” over samenwerking van hun balletgezelschappen. „Het is niet zo dat hij mijn opvolger wordt”, zegt De Châtel.

De Châtel (1944) was door verschillende choreografen benaderd voor een samenwerking met haar gezelschap en koos voor Galili (1961). Hij is artistiek leider van Galili Dance NND in Groningen. De bedoeling is om in Amsterdam een gezelschap annex productiehuis te creëren met hen beiden als artistiek leiders.

„Het gaat echt om bundeling van krachten", zegt De Châtel. „We zijn allebei op een punt gekomen dat we ons artistiek sterk geprofileerd hebben. Ik wil nieuwe wegen kunnen bewandelen.” De Châtel is ook in gesprek met het Amsterdams Conservatorium, de Academie van Bouwkunst en de nieuwe opleiding scenografie. Ook wil ze een sterkere band met theater Bellevue en de Stadsschouwburg. „Ook met hen voeren we intensieve gesprekken.”

De Israëliër Galili zit sinds tien jaar in Groningen. Hij liet vaak doorschemeren dat hij zich daar geïsoleerd voelde. De ‘fusie’ met dansgroep Krisztina de Châtel lijkt qua stijlen niet voor de hand te liggen. Haar minimalisme is heel anders dan zijn expressionistische stijl. De Châtel: „Een goed danser beheerst beide stijlen. Bovendien willen we zorgen voor doorstroming. Neem Keren Levi, na haar eerste geslaagde balletten is zij uitgeweken naar het buitenland. Zo iemand willen we in ons gezelschap een kans geven.”