Bush benoemt Fox alsnog in België

President George W. Bush heeft gisteren het reces van het Congres benut om de zakenman Sam Fox via een zogeheten ‘recesbenoeming’ alsnog tot de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België te maken.

Vorige week had Bush de nominatie van de zakenman ingetrokken toen bleek dat de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken Fox’ voordracht zou gaan afkeuren. Fox is onder Democraten – die sinds de verkiezingen van november vorig jaar een meerderheid hebben in beide kamers van het Congres – omstreden vanwege een gift van 50.000 dollar aan de Swift Boat Veterans for Truth.

Deze groep trok in 2004 in tv-spotjes in twijfel of de Democratische presidentskandidaat John Kerry terecht was onderscheiden voor zijn heldendaden tijdens de Vietnam-oorlog. Kerry verloor in november van dat jaar de verkiezingen van Bush.

Fox (77) kan door de recesbenoeming tot eind 2008, als Bush bijna uit het Witte Huis zal zijn vetrokken, in Brussel dienen. Volgens een woordvoerster van de president „is Fox een gerespecteerd zakenman met uitgebreide buitenlandse ervaring en een passie voor het openbaar bestuur”.

Kerry verklaarde gisteren dat „het jammer, maar niet verrassend is dat dit Witte Huis de macht van de president misbruikt om een donateur te belonen tegen bezwaren van de Senaat in. Wanneer dit Witte Huis het spel niet kan winnen, verandert het helaas gewoon de regels en verliest Amerika”.

Volgens een andere Democraat, Chris Dodd, zijn recesbenoemingen „bedoeld voor noodsituaties, en niet om constitutionele verantwoordelijkheid te ontlopen”. (AP)