Brussel wil na 2009 geen gloeilamp meer op de markt hebben

Amsterdam. Als het aan de Europese Commissie ligt, is het na 2009 gedaan met de gloeilamp. In de strijd tegen klimaatverandering wil het dagelijks EU-bestuur in dat jaar strenge energiezuinigheidsnormen voor thuisverlichting opleggen, waar de gloeilamp niet aan kan voldoen. ”In mei starten we ons onderzoek naar thuisverlichting. Deskundigen, producenten en consumentengroepen kunnen dan hun mening geven. Als het haalbaar is, wil de Commissie in 2009 de strengere normen verplicht stellen. In de praktijk betekent dat, dat de gloeilamp dan niet meer in de EU op de markt mag worden gebracht”, aldus een Commissiewoordvoerder. De grootste producent van gloeilampen ter wereld, Philips, laat weten eveneens voorstander van snelle actie te zijn. Bij een gloeilamp gaat 95 procent van de energie in warmte zitten en niet in licht. Bij een spaarlamp is dat veel minder. De zogenaamde richtlijn over `ecodesign` uit 2003 geeft de Commissie volmacht om zuinigheidsnormen op te leggen voor alle energieverbruikende producten op de Europese markt, behalve voertuigen.