Britse pers: is een akkoordje gesloten?

De Britse pers heeft vanochtend het Iraanse besluit vijftien gevangen Britse zeelieden vrij te laten na een gevangenschap van bijna twee weken toegejuicht als overwinning voor de traditionele diplomatie. Maar zij stelde bijna unaniem de vraag of de Britse regering geen tegenprestatie heeft moeten leveren.

Publiekelijk althans heeft Iran niet zijn zin gekregen: excuses voor wat volgens Teheran een schending van zijn territoriale wateren door de Britten was. Londen, dat volhoudt dat de Britten zich in Iraakse wateren bevonden, heeft dat officieel steeds geweigerd.

Premier Tony Blair onderstreepte gisteren dat Londens „afgewogen benadering, vastbesloten maar kalm, niet onderhandelend maar evenmin confronterend” effectief was gebleken. De afgelopen paar dagen was sprake van een duidelijke verandering van toon aan beide zijden, nadat Londen eerst uit woede over beelden van en brieven met ‘bekentenissen’ van de zeelieden de bilaterale contacten had bevroren.

De marinemensen, veertien mannen en een vrouw, arriveerden vanmiddag op het vliegveld Heathrow, vanwaar ze volgens onbevestigde berichten per helikopter naar een militaire basis in Devon zouden worden overgebracht. Daar zouden hun families hen opwachten. Een persconferentie was niet onmiddellijk voorzien, aldus het ministerie van Defensie.

„Ze komen thuis”, luidde vanochtend de kop in de Daily Telegraph. „Maar was een geheime regeling overeengekomen om de vrijlating van 15 Britse gevangenen te bewerkstelligen?” De Daily Mirror kopte: „Vrijheid!” De krant voegde daaraan toe: „Nu de vragen: waren ze in Iraanse wateren? Welke afspraken zijn er gemaakt? En was dit een diplomatieke triomf voor Blair of een vernedering voor Groot-Brittannië?” (AP, AFP)