Blad met een andere blik

Ex Ponto is een nieuw online magazine, gemaakt door journalisten die naar Nederland gevlucht zijn.

De lezers krijgen een andere blik op de wereld, hopen de makers.

Hoofdredacteur Goran Baba Ali (midden) overlegt met twee collega’s. (Foto Maurice Boyer) Nies Medema, Goran Baba Ali en Antonije Zalica redacteuren van Ex Ponto Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070327 Boyer, Maurice

Door Rebecca Wolf

„Eigenlijk jammer dat Ex Ponto Magazine bestaat”, zegt Nies Medema, redacteur van het nieuwe digitale tijdschrift. „Als gevluchte journalisten en migranten in Nederland makkelijk een journalistieke baan zouden kunnen vinden, was ons initiatief niet nodig geweest.” Het gratis magazine, waarvan in maart het eerste exemplaar verscheen, wil journalisten die naar Nederland gevlucht zijn een platform en een steuntje in de rug bieden.

Het blad is een initiatief van On File, de vereniging voor vluchtelingjournalisten en schrijvers. De redactie bestaat uit vijf vaste redacteuren. Daarnaast werkt Ex Ponto Magazine met freelancers, afkomstig uit onder meer Rusland, Burundi en Rwanda. De meesten van hen wonen al langer dan vijf jaar in Nederland en hebben intussen de Nederlandse nationaliteit.

Hoofdredacteur van het tijdschrift is Goran Baba Ali. Hij vluchtte tien jaar geleden uit het Koerdische gedeelte van Irak. Baba Ali zegt de problemen van gevluchte journalisten goed te kennen. „Het is natuurlijk moeilijk in een andere taal te schrijven. En je mist de kennis over Nederland. Daardoor kom je hier niet zo snel aan een baan in de media.”

In Ex Ponto schrijven redacteuren vooral artikelen over kwesties die in hun moederland spelen. Baba Ali: „Op Nederlandse redacties denken ze vaak dat gevluchte journalisten zo betrokken zijn bij hun eigen land dat ze er niet meer objectief over kunnen schrijven. Onzin. Mijn emoties kan ik al één keer per week in een column uiten die ik voor een Koerdische krant schrijf. Vaak genoeg dus.”

Met Ex Ponto willen de redacteuren bewijzen dat vluchtelingjournalisten over hun land kunnen schrijven zonder partij te kiezen. „Ook een artikel over iets typisch Hollands als de AutoRAI, geschreven vanuit een net iets ander perspectief, kan interessant zijn”, zegt de hoofdredacteur.

In het eerste nummer van het blad beschrijfven journalisten hoe de journalistiek in hun land van herkomst bedreven wordt, onder meer in Afrika en Rusland. Een ander stuk laat zien hoe verslaggevers in Bangladesh vaak geen andere keuze hebben dan de standpunten van de machthebbers weer te geven.

Bekijk het magazine Ex Ponto op www.exponto.nl