Belgie

BAM Surrealisme in België 1924-2000 is de overrompelende eerste tentoonstelling in het vernieuwde museum voor moderne kunst in Mons (Bergen). Het Musée des Beaux-Arts werd door de Parijse architect Christian Menu omgetoverd in een ‘klassiek’ modern en dus helder en wit museum met veel glas, hout en staal en heet nu Beaux-Arts Mons (BAM). De expositie geeft met 600 stukken een groots en chronologisch beeld van het Belgische surrealisme. René Magritte, Marcel Mariën, Man Ray en ook Paul van Ostaijen. Ook indrukwekkend zijn enkele ‘mindere goden’ als de fotografen Léo Dohmen en Paul Nougé of de schilderes Rachel Baes, een van de weinige vrouwelijke kunstenaars in een zeer manwereldje.

Beaux-Arts Mons, rue Neuve 8, Mons, t/m 19 aug di t/m za 12-18u, zo 11-18u, do -20u. Inl 0032 65405306 en www.mons.be

Vrouwelijke zinnen Met Les sens au féminin wijdt het Brusselse Charliermuseum een expositie aan de vrouw. Schilderijen en beelden met de vrouw als onderwerp, schilderijen door vrouwen en bibliofiele uitgaven van schrijfsters en boekontwerpsters. De blik is die van de 19de eeuw, zoals het museum, atelier en woonhuis van de beeldhouwer Guillaume Charlier heerlijk 19de-eeuws is. Portretten van dagdromende, gevaarlijk verleidelijke, moederlijke of exotische vrouwen door Auguste Oleffe, Guillaume van Strydonck, Jean Gouweloos en Léon Frédéric wisselen af met sculpturen van Charlier en Emile Namur. In een salon zijn vrouwelijke kunstenaars: Anna Boch, Juliette Wytsman en Jenny Bernier Hoppe.

Musée Charlier, Kunstlaan 16, Brussel, t/m 15 juni, di t/m vr 12-17u. Inl 0032 22202690 & www.charliermuseum.be

En verder Euro Visions, t/m 1 juli, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel 0032 25083333, www.expo-eurovisions.be.