Arme mensen leren sneller hoe geld te verdienen dan rijke

Rotterdam, 5 april. De oude wijsheid dat rijke mensen minder snel bukken om een muntje op te rapen is nu bevestigd in een psychologisch onderzoek, inclusief hersenscans, dat vandaag gepubliceerd wordt in het vakblad Neuron. De proefpersonen in het Britse onderzoek ondergingen een soort pavloviaanse conditionering: ze moesten voorspellen of een plaatje van een munt op een computerscherm zou verschijnen of niet. Iedere goede voorspelling zou na afloop een munt in het handje opleveren. De twee soorten plaatjes (munt en niet-munt) werden elk voorafgegaan door een eigen abstract symbooltje. Proefpersonen met een lager inkomen en met minder geld op de bank leerden het verband tussen het symbooltje en de munt veel sneller dan rijkere mensen, ongeacht opleidingsniveau of leeftijd. De aandacht van de rijke mensen was gelijk aan die van de armere, maar op hersenscans waren bij de rijkeren de hersendelen die verantwoordelijk zijn voor associatief leren veel minder actief.