Agent winnaar in jury Paul Huf fotoprijs

De winnares van de Paul Huf Award 2007 werkt voor een fotobureau waarvan een medewerker in de jury zat. Fotomuseum Foam, dat de prijs organiseert, bevestigt de connectie tussen de Amerikaanse fotografe Taryn Simon en het Britse jurylid Charlotte Cotton.

„Het heeft geen enkele rol gespeeld bij de toekenning van de prijzen”, zegt een woordvoerder van Foam. Taryn Simon won vorige maand met de Zuid-Afrikaan Mikhael Subotzky de Paul Huf Award, een belangrijke prijs voor fotografen tot 36 jaar. De winnaars ontvangen elk 10.000 euro, een verblijf als ‘artist in residence’ in Amsterdam en een expositie.

Taryn Simon (1975) geldt in de Verenigde Staten als een uitzonderlijk talent. Ze exposeert momenteel in het New Yorkse Whitney Museum of American Art met een serie foto’s van geheime plekken. Haar portfolio, met daarin de bekende foto van het verwoeste Fatah-hoofdkwartier, werd in maart met die van Subotzky gekozen uit 97 inzendingen.

Die keuze werd gemaakt door een vierkoppige jury. Het jurylid Charlotte Cotton was voorheen was conservator fotografie bij het Victoria & Albert Museum in Londen. Tegenwoordig is zij verantwoordelijk voor de culturele programmering van Art + Commerce in New York. Dit fotografieagentschap is tevens de commerciële vertegenwoordiger van Simon.

De vraag is of deze connectie tussen Simon en Cotton geen belangenconflict oplevert bij de toekenning van de prijs. „Doordat de grootste talenten hun werk insturen en internationale vooraanstaande foto-experts jureren zijn er altijd lijnen tussen deelnemers en juryleden”, zegt directeur Marloes Krijnen van Foam. „De portfolio’s van de fotografen zijn van erkende kwaliteit en dus makkelijke herkend.” Is dat geen probleem bij de jurering? „Connecties zijn onvermijdelijk. En daarom zitten er in de jury altijd meerdere personen die samen beslissen over wie de prijs krijgt.”