Actrice en zangeres Ellen ten Damme

Amsterdam, 06/07/04. Ellen ten Damme. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

Deze week verschijnt de nieuwe cd van Ellen ten Damme, Impossible Girl. Ze is tot en met juni op tournee met het liedjesprogramma Von Kopf Bis Fuss, waarin ze behalve haar eigen nummers ook Duitse liedjes van onder andere Marlene Dietrich zingt.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Plastic Letters van Blondie. Ik had eerst al de single gekocht, Denis, en toen dus de hele lp. Daarvoor had ik wel platen van mijn ouders gekregen: Peter & De Wolf, en een verzamel-lp van The Beatles. Dit was mijn eerste eigen aanschaf, bij platenwinkel Huro in Roden.”

Ben je een verzamelaar?

,,Nee, absoluut niet. Daarvoor heb ik te weinig tijd en geduld. Ik probeer wel bij te blijven. Als ik tijd heb om naar een platenzaak te gaan heb ik altijd een lijstje bij me van dingen die ik wil hebben. Nu staan daar Amy Whinehouse op, Gisela May en de 4e symphonie van Mahler.”

Favoriete plaat:

,,Ik heb er minstens drie: Rumours van Fleetwood Mac, Harvest van Neil Young en The Kick Inside van Kate Bush.”

Beste dansnummer:

,,I Want To Melt With You, van Prince. Dat is een sexy nummer. Als ik dat hoor, móet ik dansen.”

Troostplaat:

,,Dan luister ik naar de Adagios van Mahler. Gespeeld door een groot orkest, maar toch rustig. Die muziek versterkt je stemming, of je nu droevig bent of vrolijk. Ik kan er goed bij grienen.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten:

,,Mensen verwachten een heleboel dingen niet van me. Als ze me zien optreden zijn ze vaak verbaasd: om mijn zang, om de energie, omdat het zo persoonlijk is. Dat ik klassiek geschoold ben, en ook graag aria’s van Callas zing, om maar wat te noemen."