Aarde had al vroeg een magneetveld

Rotterdam, 5 april. Het aardmagnetisch veld bestond 3,2 miljard jaar geleden al en was tenminste half zo sterk als het huidige. Dat schrijven Canadese aardwetenschappers vandaag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De Canadezen baseren hun conclusie op een analyse van magnetietdeeltjes in 2,5 tot 3,6 miljard jaar oud kwarts en veldspaat in Zuid-Afrika. Volgens de wetenschappers was het veld sterk genoeg om een zogeheten magnetosfeer te vormen, die de aarde kon beschermen tegen de zonnewind, een stroom geladen deeltjes die van de zon komt. Zonder die bescherming waren het ontstaan en de evolutie van leven op aarde waarschijnlijk niet mogelijk geweest. Het bestaan van een magneetveld betekent dat de aarde ruim drie miljard jaar geleden al werkte als een geodynamo. Dat betekent dat in het binnenste van de planeet ook toen verschillende lagen bestonden waaronder een kern die deels bestond uit gesmolten ijzer.