10 jaar Awakenings

Technofeest Awakenings is in tien jaar uitgegroeid tot een instituut in de dancescene.

De organisatie zoekt na de Now&Wow en het festival de uitdaging nu in Eindhoven.

„Awakenings is in Amsterdam tegen zijn eigen grenzen aangelopen”, zegt de organisator. (Foto Carlos Groen) Groen, Carlos

Dit weekeinde is het tien jaar geleden dat danceorganisatie Monumental voor de eerste keer Awakenings organiseerde. Toen was het technofeest waren nog erg underground: de Nederlandse technoscene bestond uit een handjevol liefhebbers die in de Westergasfabriek, de vochtige ton aan de Haarlemmerweg, uit hun dak gingen. Tien jaar later is Awakenings een instituut in de dancescene. Met een festival in Spaarnwoude en edities in de Rotterdamse club Now&Wow, die steevast zijn uitverkocht, lijkt Nederland zelfs te klein geworden voor Awakenings. Wat verklaart dit succes?

„Awakenings is de vaandeldrager van techno in Nederland”, zegt de Amsterdamse dj Bart Skils, die meerdere keren op Awakenings draaide en zelf de technofeesten Traffic en Voltt organiseert. „In de afgelopen tien jaar is organisator Rocco Veenboer zijn eigen weg gegaan. Hij heeft altijd oog gehad voor nieuw talent, waardoor hij een voortrekker voor techno in Nederland is gebleven.”

„Awakenings heeft techno bekend gemaakt bij het grote publiek”, zegt dj Darko Esser, tevens danceprogrammeur voor poppodium Doornroosje in Nijmegen. „In het begin was techno erg underground. De muziek is erg abstract, ligt minder makkelijk in het gehoor. Maar op Awakenings waren de juiste omstandigheden om een breed publiek aan te spreken: de Westergasfabriek was de ideale locatie met een geweldige lichtshow en goed geluid.”

Ook organisator Veenboer zelf erkent dat techno moeilijke muziek is om te programmeren. Waarom hij het toch heeft gedaan? „Dat is mijn eigen idealisme. Awakenings is begonnen als tegenhanger van trance en de harde genres. Die zijn mij te plat. Techno gaat net even wat dieper en is zich ook blijven vernieuwen. Daarom is het ook geen makkelijke stroming voor feesten. Maar het publiek dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd, heeft een ruimdenkend gehoor.”

Veenboer is dan ook erg zuinig op de harde kern van Awakenings-gangers die elke editie weer van de partij zijn. „Een sterk punt van de organisatie is dat er goed geluisterd wordt naar het publiek”, zegt Darko Esser. „De website is daar een ideaal platform voor.” Een goed voorbeeld is een opiniepeiling van een aantal jaar geleden, waarin de organisatie aan het publiek vroeg of trance-dj Tiësto op het festival moest staan. De reacties waren zeer heftig; uiteindelijk was 55 procent tegen en ging het niet door.

Datzelfde publiek reageerde furieus toen de politie in oktober en november 2006 ruim 200 bezoekers van Awakenings arresteerde, de meeste wegens het bezit van harddrugs. Mede hierdoor, en omdat de gemeente niet genoeg politie op de been kon krijgen, kreeg Awakenings twee weken voor oudejaarsavond geen vergunning en werd de geplande New Year’s Special afgeblazen. Organisatie Monumental spande een kort geding aan, maar verloor.

Waren dit slechts incidenten? „Voor mij wel”, zegt de Bart Skils. „De gemeente Amsterdam wilde een voorbeeld stellen. Maar je wordt niet vrolijk van hoe het allemaal gelopen is. Al die negatieve publiciteit. De gemeente is niet de makkelijkste als het gaat om nieuwe initiatieven in het nachtleven. Het heeft in ieder geval de politieke discussie weer aangezwengeld.”

Na de arrestaties in oktober en november is de Belangen Vereniging Dance met de gemeente om de tafel gaan zitten. „Er was van beide kanten behoefte aan duidelijke regels”, zegt Corné Bos, voorzitter van de BVD. „Die regels waren er al wel, maar in het verleden werden kleine hoeveelheden harddrugs nog wel eens oogluikend toegestaan. De gemeente heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat harddrugs verboden zijn, ook in gebruikershoeveelheden. Maar tegelijk gaf ze aan dat dance-evenementen belangrijk zijn voor de stad en dat ze die graag wil behouden.”

Toch is Monumental op zoek gegaan naar een locatie buiten Amsterdam. Dat wordt waarschijnlijk een oud fabriekspand van Philips in Eindhoven. De moeizame relatie met de politie speelde hierbij op de achtergrond een rol. „Met Awakenings in Amsterdam zijn we tegen onze eigen grenzen aangelopen”, zegt organisator Veenboer. „Eigenlijk wilde ik voor de jubileumeditie een vierde dag bijboeken, maar daar was de gemeente niet blij mee. Bovendien is Awakenings in de Gashouder geen uitdaging meer. Op een nieuwe locatie moet je alles opnieuw uitvinden. Dat maakt het weer spannend.”

Het uitstapje naar Eindhoven betekent niet dat Awakenings in Amsterdam zal verdwijnen. Daarvoor is het feest te veel vergroeid met de Westergasfabriek. Voor de jubileumeditie van komend weekeinde heeft de politie duidelijke regels opgesteld. „We moeten het aantal veiligheidsmensen verdubbelen van vijfentwintig naar vijftig”, zegt Veenboer. „De politie belooft dan alleen op de achtergrond aanwezig te zijn.”

En het feest zelf? „We gaan groots uitpakken met extra lichten, lasers en vuurwerk. En er zullen veel technoklassiekers van de afgelopen tien jaar voorbijkomen.”

Awakenings: 10 years Anniversary, 6, 7 en 8 april. Kijk op: www.awakenings.nl

    • Toon Beemsterboer