Zieke moeder moet terug naar Malawi

Op deze door een Brits kinderfonds vrijgegeven foto staan de zevenjarige Dumisani Lungu en zijn moeder Caroline, die 26 jaar oud is. Ze zijn gisteren samen met de vader Brian (35) Groot-Brittannië uitgezet. Ze moesten terug naar Malawi, het land dat ze in 2005 verlieten om in Groot-Brittannië asiel aan te vragen. Malawi is een van de armste landen van Afrika. In 2003 was naar schatting 14 procent van de bevolking besmet met het hiv-virus.

De beide ouders van Dumisani zijn seropositief en zijn moeder heeft bovendien epilepsie. Haar dokter zegt dat Caroline door haar conditie niet kan vliegen en dat ze zonder haar medicijnen voor epilepsie waarschijnlijk snel zal overlijden – mogelijk binnen een week.

Barnardo, een liefdadigheidsfonds voor kinderen, heeft het gezin Lungu gesteund sinds ze in 2005 voor het eerst asiel aanvroegen in Groot-Brittannië. De aanvraag werd afgewezen, ook in hoger beroep. Martin Narey, directeur van Barnardo, zegt dat er ongeveer twintig kinderen zijn zoals Dumisani. „Ze zijn mogelijk seropositief en dreigen onmiddellijk uitgezet te worden, maar ze zouden oud kunnen worden als ze in Groot-Brittannië zouden blijven”, aldus Narey.

De kans is groot, volgens het Barnardofonds zo’n 30 tot 40 procent, dat Dumisani zelf ook besmet is met hiv.