Wie is er bang voor vrijdag de 13de?

Het zal toch niet waar zijn. Gaat zomaar weer een beursnotering aan de neus van Euronext voorbij. Verzekeraar Eureko had er plannen voor. Een onbekend bedrijf? Zeker niet: met merken als Centraal Beheer (‘Even Apeldoorn bellen’) FBTO en Zilveren Kruis is het bedrijf bekend genoeg bij de gemiddelde commercialkijker om er een nieuw volksaandeel van te maken ook.

Maar topman Maarten Dijkshoorn maakte gisteren duidelijk dat Eureko gesprekken voert met Rabobank over een volledige fusie. Wéér gesprekken, kun je beter zeggen. Het komt niet vaak voor dat een fusie een aanloopperiode van een jaar of vijftien heeft, maar Rabo en de Nederlandse Eureko-dochter Achmea voeren al sinds begin jaren negentig hun egelvrijage der coöperaties.

Zelfs Herman Wijffels, die toch geldt als de meester-onderhandelaar van Nederland doordat hij het kabinet-Balkenende IV tot stand bracht, slaagde ondanks intensieve onderhandelingen niet in om de twee bij elkaar te brengen. Gek is dat niet.

Neem Eureko, een internationaal vehikel dat eigendom is van Vereniging Achmea en ook weer eigenaar van het bedrijf Achmea waaronder alle merken als zelfstandig bedrijf hangen. Wees dan maar eens besluitvaardig. En bij Rabo moeten de pakweg 250 ledenbanken instemmen met belangrijke beslissingen.

De Rabo-bankiers maken het nog ingewikkelder, omdat ze hun felbegeerde triple A-status bij de kredietbeoordelaars niet willen verliezen. Juist door toevoeging van verzekeraars is de kans groot dat dat wel gebeurt.

Als ze samengaan gaan Rabo en Eureko tegen de trend in. In de jaren negentig was het de mode om banken en verzekeraars in een All-Finanz-concern samen te brengen. Trendsetter was de Amerikaanse Citigroup, die door een reeks van overnames een moloch in financiële dienstverlening werd. In Nederland is ING het grote voorbeeld.

Maar ING probeert haar banken- en verzekeringspoot meer te scheiden en Citigroup ligt onder druk van aandeelhouders om zich op te breken omdat het niet heeft gewerkt.

Rabo en Eureko laten zich daar niet door verstoren. Sinds de Rabobank in 2005 verzekeringsdochter Interpolis onderbracht bij Eureko, heeft de ene coöperatie al een belang van 37 procent in de andere coöperatie. Dijkshoorn zei gisteren dat een volledige fusie nog in 2007 tot stand kan komen.

Er is dan ook reden voor haast. Volgende week – op vrijdag de 13de – wordt Rabo-topman Bert Heemskerk 64 jaar. Een grote fusie: een mooier afscheidscadeau kan een topman zich vlak voor zijn pensionering niet geven.

Daan van lent