VOC-schip gaat van Scheepvaartmuseum naar Nemo

Amsterdam. VOC-schip `Amsterdam` van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is gisteren verplaatst naar het nabijgelegen museum Nemo. De verhuizing zou al plaatsvinden in januari, maar kon toen niet doorgaan door de harde wind. De replica van het achttiende-eeuwse schip meerde `s middags aan bij Nemo. De tijdelijke verhuizing is in verband met een grootscheepse verbouwing van het Scheepvaartmuseum, die tot eind 2009 duurt. Bezoekers kunnen hoogstwaarschijnlijk vanaf 11 april de `Amsterdam` weer bezichtigen, zei directeur Willem Bijleveld van het maritieme museum. Het schip krijgt in het najaar van 2009 een opknapbeurt, waarvoor hij naar een droogdok in Amsterdam-Noord zal varen. De boot gaat daarna terug naar zijn thuishaven bij het Scheepvaartmuseum en zal daar eind 2009 tegelijk met de heropening van het museum weer te bezichtigen zijn. Het Scheepvaartmuseum is sinds begin januari gesloten voor de renovatie. Het verouderde gebouw is na 350 jaar toe aan een opknapbeurt