Veel publiek `Das Leben der Anderen`

AMSTERDAM, 4 april. De Duitse speelfilm Das Leben der Anderen heeft in vier weken tijd meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Dat heeft distributeur Cinemien gemeld. Het aantal is volgens een woordvoerder ”zeer uitzonderlijk” voor een Duitstalige film. ”Das Leben loopt nog beter dan Goodbye Lenin!”, aldus de woordvoerder. Die tragikomische productie was met 246.000 bezoekers in Nederland één van de best bezochte Duitstalige bioscoopfilms van de afgelopen jaren. Alleen de Hitler-film Der Untergang, die 382.000 bezoekers trok, was nog succesvoller. ”De zalen in de arthouse-bioscopen zitten al wekenlang vol. Dit is een geweldige impuls voor de populariteit van de Europese cinema in Nederland.”

Das Leben der Anderen draait in dertig kopieën, terwijl Goodbye Lenin! in zijn beste weken in 25 kopieën draaide. De veelbekroonde film gaat over de praktijken van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst, in de jaren tachtig. Hollywood-regisseurs Sydney Pollack en Anthony Minghella werken aan een Amerikaanse versie van het project.