Uitspraken twee rechtbanken Nigeria scheppen verwarring

Twee Nigeriaanse rechtbanken hebben gisteren onafhankelijk van elkaar een uitspraak gedaan, die de onduidelijkheid heeft vergroot over deelname van vicepresident Atiku Abubakar aan de presidentsverkiezingen. Daarmee beleeft de soap rond de presidentskandidaten in aanloop naar de verkiezingen deze maand in Nigeria een nieuw hoofdstuk.

Abubakar is al maanden verwikkeld in een juridische strijd over zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 21 april. Zijn deelname is tegen de wil van president Olusegun Obasanjo, met wie hij gebrouilleerd is. De twee beschuldigen elkaar van corruptie.

Vorige maand sloot de kiescommissie Abubakar uit van de kandidatenlijst, nadat een door de president ingesteld panel van oordeel was dat de vicepresident staatsgeld had verduisterd. Abubakar kondigde daarna aan die beslissing aan te vechten.

Een federaal hooggerechtshof in de hoofdstad Abuja oordeelde gisteren dat de verkiezingscommissie niet bevoegd is om Abubakar uit te sluiten. Rechter Tijani Abubakar (geen familie) beval de kiescommissie om Abubakars naam toe te voegen aan de kieslijst. Enkele uren doorvóór had een andere rechtbank, het hof van beroep, in dezelfde stad gezegd dat de verkiezingscommissie wel degelijk de wettelijke macht heeft om de vicepresident uit de race te halen.

Abubakar en zijn aanhangers hebben gisteren luid juichend de uitspraken van de rechtbanken verwelkomd, die hem van alle blaam zouden zuiveren. Wanneer hij werkelijk zou mogen meedoen, zou dat de kiescommissie kunnen dwingen om nieuwe stembiljetten te laten drukken voor de 61 miljoen geregistreerde kiezers. Uitstel van de verkiezingen ligt in dat geval voor de hand.

Maar buiten het kamp van de vicepresident worden de rechterlijke uitspraken als tegenstrijdig gezien – en ongunstig voor Abubakar. Het hof van beroep is hoger dan het het federale hooggerechtshof. „Dit is de opmaat naar verwarring”, zei Pini Jason, een commentator van de krant Vanguard. „De verkiezingscommissie en de regering zijn erop gebrand om Abubakar te stoppen. Dus als het Hof van beroep beweert dat het Abubakar kan stoppen, zullen ze die uitspraak accepteren en die van het Hooggerechtshof negeren.”

Abubakar wordt beschouwd als een van de drie favorieten om Obasanjo op te volgen. De president heeft zelf Umaru Yar’Adua naar voren geschoven. Derde kanshebber is generaal Muhammadu Buhari van oppositiepartij All Nigeria People’s Party. Hij was al eens eerder president van Nigeria, na een staatsgreep in 1983. (Reuters, AP)