Top Barclays in gesprek met AFM

Amsterdam, 4 april. - John Varley, de bestuursvoorzitter van de Britse bank Barclays die overnamegesprekken voert met ABN Amro, is gisteren langs geweest bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

De topman van Barclays kwam kennismaken met de Nederlandse toezichthouder. „Om zo te weten waar hij mee te maken krijgt als een krachtenbundeling met ABN Amro doorgaat”, zei voorzitter A. Docters van Leeuwen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder. Docters van Leeuwen wilde niet zeggen of hij nog meer kennismakingsgesprekken heeft gevoerd met andere topbankiers die naar ABN Amro lonken. „My lips are sealed.” In de markt wordt gespeculeerd dat het Spaanse Santander en de Royal Bank of Scotland gezamenlijk een bod op de Nederlandse bank voorbereiden.

Volgens Docters van Leeuwen stelt de AFM geen specifieke voorwaarden aan een partner van ABN Amro. „Dat is onze rol niet. Onze voorwaarden zijn dat een partner, welke partij dan ook, zich houdt aan de regels die in Nederland gelden.”

De Nederlandsche Bank noemde de manier waarop de Britse belegger TCI eerder een brief naar ABN Amro stuurde „een brug te ver”. Docters van Leeuwen liet zich vanmorgen positiever uit over de rol van activistische aandeelhouders bij ABN Amro. „Wij hebben er jarenlang naar gestreefd om het onheldere stelsel van bestuurders, commissarissen en aandeelhouders in Nederland te verbeteren en op het niveau van het buitenland te brengen. Aandeelhouders hebben het recht vragen te stellen. Levendige aandeelhouders zijn na een jarenlang proces de gewenste uitkomst om dichtgeslibde verhoudingen te verbeteren.”

Docters van Leeuwen, die in verband met zijn vertrek later dit jaar voor de laatste keer het jaarverslag presenteerde, zei vanochtend dat hij trots is op de prestaties van de toezichthouder. „Wij hebben de afgelopen jaren niet geleden onder interne conflicten of conflicten met de politiek. Dat is helemaal niet normaal. Daar zou eigenlijk onderzoek naar gedaan moeten worden. Ik heb een zekere ervaring met zulke conflicten, maar bij de AFM heerst een zekere kameraadschappelijkheid.”