Tegel ’06 voor artikelen Telegraaf

Bart Mos en Joost de Haas van De Telegraaf zijn gisteravond in het Muziekgebouw aan het IJ onderscheiden met de Tegel 2006. Zij ontvingen deze nieuwe journalistieke prijs in de categorie nieuws voor hun serie over AIVD-informatie die in het criminele circuit terechtkwam. Journalist Gerard van Westerloo ontving een Tegel voor het artikel De kippenmoord in het magazine M van NRC Handelsblad. Het artikel, waarin het korte leven van drie kuikens wordt beschreven, won de vakprijs in de categorie ‘Dag- en weekbladen, achtergrond’.

De Tegel, een nieuwe jaarlijkse prijs voor journalistieke producties, is een initiatief van de Nederlandse Dagbladpers (NDP), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de NOS en RTL Nederland. Hoewel zowel commerciële als publieke omroepen de prijs ondersteunen, gingen alle radio- en tv-prijzen naar medewerkers van de publieke omroep. Jikke Zijlstra en Martijn Bink wonnen een Tegel voor hun NOS Journaal-item over fraude met diploma’s en Nova-verslaggeefster Judith Pennarts kreeg een prijs voor haar reportages over alcoholmisbruik bij jongeren.

Robert van de Griend van Vrij Nederland werd onderscheiden in de categorie ‘Talent’ voor zijn undercover-reportage op een detentieboot voor illegalen. Miranda Grit van Netwerk kreeg dezelfde prijs voor een tv-verslag over New York, vijf jaar na de aanslagen van 11 september 2001. In de categorie ‘Multimedia’ gingen de Tegels naar de websites kieskompas.nl van dagblad Trouw en de Vrije Universiteit en denieuwereporter.nl van Theo van Stegeren, Frank van Vree en Martijn de Waal.

Rita Verdonk werd uitgeroepen tot Nieuwspersoon 2006. Uit een onderzoek van de Nederlandse Nieuwsmonitor van de Universiteit van Amsterdam bleek zij vorig jaar in vijf landelijke dagbladen het meest te zijn genoemd.

Het artikel De Kippenmoord uit het magazine M valt te lezen op nrc.nl/media