‘Staatsgeheimen te koop aangeboden’

De inlichtingendienst AIVD heeft een onderzoek gedaan naar de criminele contacten van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Uit een verklaring van oud-advocaat Bram Zeegers blijkt dat de resultaten van dit onderzoek in het voorjaar van 2004 aan Endstra te koop zijn aangeboden door Mink Kok, die momenteel vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moord op een hasjhandelaar in 1993.

Zeegers bevestigt dat hij een verklaring van die strekking heeft afgelegd bij de Rijksrecherche. De verklaring is toegevoegd aan het dossier in de strafzaak tegen Paul H., een oud-medewerker van de BVD, de latere AIVD, die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheime stukken aan de onderwereld. Zeegers zal volgende week als getuige worden gehoord. Zeegers vertelt dat Endstra vlak voor zijn dood stukken liet zien over Mink Kok. „Wim zei: ik moet je wat laten zien. Dat was een stukje van het AIVD-dossier met een analyse van de organisatie van Mink Kok. Wim vertelde mij dat hij dat van Mink Kok had gekregen. Volgens Endstra had Kok ook zo’n dossier over hem dat hij tegen betaling kon krijgen van Kok.” Volgens Zeegers had Endstra regelmatig contact met Kok.

Zeegers, voormalig adviseur van Endstra, speelt ook een belangrijke rol in de zaak tegen Willem Holleeder. Vorige week werden vijftien verklaringen aan het Holleeder-dossier toegevoegd die Zeegers heeft afgelegd. De advocaat van Holleeder vindt dat de stukken van het bewijs moeten worden uitgesloten omdat ze te laat aan het dossier zijn toegevoegd.