Spanje en Cuba halen banden aan

Spanje en Cuba gaan de banden aanhalen. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken afgesproken in Cuba tijdens het eerste bezoek van een Europese minister van Buitenlandse Zaken sinds de relatie tussen de EU en Havana in 2003 ernstig verstoord raakte.

De Spaanse minister voor Buitenlandse Zaken Miguel Moratinos was sinds zondag op bezoek in Cuba. Hij sprak onder meer met zijn ambtgenoot Felipe Pérez Roque en interim-leider Raúl Castro. De zieke Fidel Castro ontmoette hij niet. Ook sprak hij geen dissidenten.

Ter afsluiting van het bezoek tekenden Roque en Moratinos gisteren een verklaring om te gaan praten over onder meer mensenrechten, hervatting van de Spaanse ontwikkelingshulp en de heropening van een Spaans cultureel centrum in Havana. Op de agenda staan verder Cuba’s buitenlandse schuld en de Spaanse investeringen op het socialistische eiland.

Het bezoek had behalve een bilaterale ook een belangrijke Europese dimensie. De relatie tussen de Europese Unie en Havana raakte in maart 2003 ernstig verstoord toen het regime van Castro 78 dissidenten, onafhankelijke vakbondslieden en journalisten oppakte en liet veroordelen tot celstraffen oplopend tot 28 jaar.

In reactie hierop besloot de EU dat Europese ambassades in Havana niet langer functionarissen, maar dissidenten moesten uitnodigen tijdens recepties rond nationale feestdagen. Hierop verbrak Cuba de betrekking met de EU.

Na de vrijlating van veertien dissidenten draaide Brussel de sancties begin 2005 terug. Hier had Spanje op aangedrongen na het aantreden van de socialistische premier Zapatero, in maart 2004. Deze ziet meer in een ‘kritische dialoog’ met Havana dan in een confrontatie zoals zijn conservatieve voorganger Aznar die zocht.

Ondanks het intrekken van de sancties zijn de relaties tussen de EU en Cuba niet terug op het niveau van voor 2003. Moratinos zei gisteren dat hij tijdens gesprekken „ook graag zou aansnijden wat de relatie tussen Cuba en de EU zou moeten zijn”. Roque stelde dat Madrid „leiderschap heeft getoond in het zoeken van dialoog [...] Voor een dialoog met de EU ontbreken nog de voorwaarden.”

Lidstaten uit het voormalig Oostblok, West-Europa en Scandinavië zijn sceptisch over het effect van de ‘kritische dialoog’; Italië en Frankrijk steunen de toenaderingspoging. In juni zal de Europese Commissie weer over haar Cuba-standpunt spreken. (AFP)