Seizoen orkanen ‘zeer actief’

Zijn laatste voorspelling dat het orkaanseizoen in 2006 zwaar zou worden, bleek achteraf een storm in een glas water. Maar ook voor dit jaar voorziet expert William Gray opnieuw een „zeer actief” stormseizoen. De veel geciteerde onderzoeker van de Colorado University voorspelt 17 tropische stormen. Daarvan zullen er negen orkanen worden, waarvan er vijf minstens de categorie 3 (windsnelheden van 177 km/u en hoger) zullen bereiken.

Na het extreme orkaanseizoen 2005 (28 tropische stormen, waarvan 15 orkanen, waarvan 7 ‘zwaar’) was er vorig jaar veel aandacht voor de voorspellingen voor 2006. Gray voorspelde ook toen 17 stormen, waarvan negen orkanen, waarvan vijf zwaar. Uiteindelijk werden er tussen 1 juni en 30 november ‘slechts’ tien stormen geteld, vijf daarvan werden orkanen, waarvan twee zwaar. Het gemiddelde is 9,6 stormen, waarvan 5,9 orkanen, waarvan 2,3 zwaar.

Dat zijn voorspelling voor 2006 niet uitkwam, legde Gray gisteren uit, lag aan de onverwachte, late El Niño. Deze tijdelijke opwarming van de oceaan voor de kust van Peru heeft wereldwijd effect: luchtstromen trokken vorig jaar de stormsystemen boven de Atlantische Oceaan uit elkaar voordat ze tot orkanen konden uitgroeien. Dit jaar echter, zei een medewerker van Gray, „zijn de omstandigheden wellicht meer bevorderlijk voor orkanen.” (AP)