Ruzie om helften ‘Jan Steen’

De gemeente Den Haag en de erven Goudstikker leggen hun geschil over de teruggave van een schilderij van Jan Steen voor aan de Restitutiecommissie. Dit hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt.

In de negentiende eeuw werd het doek in tweeën gesneden. De ene helft kwam in handen van de Haagse verzamelaar Bredius. De andere werd eigendom van Goudstikker en is onlangs teruggegeven aan de erven. In 1996 werden de doeken samengevoegd tot het oorspronkelijke schilderij.

Vorige maand hebben de partijen gepraat over de Goudstikker-helft, bekend als Het gebed van Tobias en Sarah. „De conclusie was dat er juridische onduidelijkheid is”, zegt een woordvoerder van gemeente Den Haag: „Bij teruggave heeft men zich vermoedelijk niet gerealiseerd dat het schilderij al was samengevoegd.” De Restitutiecommissie moet nu adviseren. Vandaag verstrijkt formeel de deadline om claims op geroofde kunstwerken in te dienen.

ROOFKUNST: pagina 9