‘ProRail moet sneller storing voorkomen’

Spoorwegbeheerder ProRail moet er snel voor zorgen dat het aantal ernstige verstoringen van het treinverkeer afneemt. Dat zeggen PvdA en VVD in de Tweede Kamer in een reactie op een storing gisteren bij Tilburg. Het CDA heeft een hoorzitting aangevraagd over de problemen.

„ProRail lijkt van incident naar incident te hollen”, zegt Kamerlid Paul de Krom (VVD). Hij pleit voor een onafhankelijk onderzoek dat inzicht moet geven in hoe de problemen bij ProRail snel kunnen worden opgelost.

Zijn collega Diederik Samsom (PvdA) noemt de frequentie en vooral de omvang van de storingen „volstrekt onacceptabel”. Samsom wil dat ProRail al aan het eind van dit jaar een nieuw computersysteem in gebruik neemt. In de huidige planning krijgt ProRail pas in 2010 een nieuw besturingssysteem.

CDA’er Koopmans wil eerst een hoorzitting over de kwestie, volgende week donderdag. „Voordat we conclusies gaan trekken moet ProRail eerst de kans krijgen zich te verweren”, vindt Koopmans. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) heeft eerder gezegd vertrouwen te hebben in ProRail.

Een woordvoerster van ProRail vindt dat de nuance ontbreekt in de discussie: „Iedere storing is er één te veel, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat de beschikbaarheid van het Nederlandse spoor 99 procent is.” Verder wijst ze er op dat het moeilijk is tijd te vinden voor het noodzakelijke onderhoud aan het spoor, omdat Nederland het drukst bereden spoor heeft van Europa.