Plan-Kosovo naar Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich gisteren voor het eerst en achter gesloten deuren gebogen over de toekomst van de Servische provincie Kosovo.

Dat gebeurde nadat de speciale VN-gezant voor Kosovo, de Finse ex-president Martti Ahtisaari, zijn omstreden plan had toegelicht over onafhankelijkheid van de regio onder internationaal toezicht. De Verenigde Staten en de grote Europese landen steunen dit plan; Servië verzet zich ertegen, met steun van onder andere Rusland.

Met name de verdeeldheid onder de permanente leden (met vetomacht) bemoeilijkt het bereiken van een akkoord in de Veiligheidsraad over Ahtisaari’s aanbevelingen. Diplomaten zetten het overleg de komende weken voort. „Dit is een belangrijke dag, want hij markeert de start van een proces. Ik zou niet willen zeggen dat het een marathon is, maar het zal op z’n minst een 10 kilometerrace worden”, aldus de Fin.

De provincie staat onder VN-bestuur sinds NAVO-troepen in 1999 een eind maakten aan de ‘etnische zuivering’ onder Albanezen in Kosovo door het Servische bewind van ex-president Miloševic.

De huidige Servische president, Vojislav Koštunica, zei in New York „tevreden te zijn dat het plan-Ahtisaari niet door de Veiligheidsraad is aanvaard”. Hij herhaalde Belgrado’s aanbod van „substantiële autonomie” voor Kosovo en verlangde verder overleg onder een nieuwe VN-gezant.

Dat ontlokte kritiek van de Britse VN-ambassadeur Emyr Jones Parry. „Elke suggestie dat voorstellen zijn verworpen of dat een nieuwe gezant wordt gezocht, is volstrekt misleidend.” (AP, Reuters)