Pittige boerenkool

Het is geen winter meer. Het is zelfs al dagenlang mooi weer geweest. Toch zou ik voor Janneke dit boerenkoolgerecht maken. Het is simpel, lekker, gezond en het kan niet mislukken. Boerenkool, rijk aan vitamine A en C, ijzer en calcium, smaakt in dit Italiaanse gerecht heel anders dan in de bekende Hollandse stamppot met rookworst. Boerenkool is van oorsprong ook geen Nederlandse groente, zoals vaak gedacht wordt. Het komt uit Klein-Azië en Griekenland en werd door de Romeinen in Europa verspreid. Ook in de Verenigde Staten wordt boerenkool gegeten. Het heet daar kale of borecole en wordt vooral in de zuidelijke keuken gebruikt.

Omdat roergebakken of gestoofde boerenkool zo anders smaakt dan boerenkool in stamppot, is dit recept ook geschikt voor mensen die denken dat ze niet van deze groente houden. Stronken boerenkool zie je nauwelijks meer bij de groenteman of in de supermarkt, maar om boerenkool als ‘vergeten groente’ te bestempelen, zoals op de site van de Belgische vegetariërsbond EVA gebeurt, gaat te ver. Voorgesneden boerenkool in een zakje is minder authentiek dan een stronk, maar het scheelt veel was- en snijwerk.

Pasta met pittige boerenkool voor twee:

ca. 400 g geneden boerenkool of een stronk van 800 g

1 ui, gesnipperd

1 rode paprika , fijngesneden

1 teen knoflook, geperst

een scheutje olijfolie

1 theelepel bouillonpoeder

een scheutje sojasaus

1 theelepel kerrie

beetje chilipoeder

een scheutje slagroom of een lepel crème fraîche

100 g zachte geitenkaas

pasta voor 2 personen, bijv. penne rigate, farfalle of fusilli

Fruit ui, knoflook en paprika in olijfolie in een grote pan. Voeg de boerenkool toe en schep deze een paar maal om tot het geslonken is. Voeg bouillonpoeder, kerrie, chilipoeder en sojasaus toe en laat de boerenkool gaar worden in 8-10 minuten. Kook ondertussen de pasta met een snufje zout beetgaar. Giet de pasta af en schep het met een scheutje slagroom of een lepel crème fraîche door de boerenkool. Voeg de geitenkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar en serveer meteen.

Als Janneke komt eten, maak ik natuurlijk ook een toetje.

Grapefruit met peer voor twee:

1 rode grapefruit

2 rijpe peren

honing en kaneel naar smaak

Grapefruits halveren en vruchtvlees eruit snijden. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Peren schillen, in stukjes snijden en mengen met grapefruit, honing en kaneel. Een halfuurtje laten intrekken en serveren in de lege grapefruithelften.

Beide recepten zijn afkomstig van www.odin.nl.

Janneke Vreugdenhil is op culinaire reis in Thailand. Deelnemers aan het weblog geven tijdelijk hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op nrc.nl/kokenetc