Ontvoerde Iraanse diplomaat vrijgelaten

In een opmerkelijke ontwikkeling is een in februari in Irak ontvoerde Iraanse diplomaat gisteren vrijgelaten en heeft Iran volgens de officiële Iraanse media toestemming gekregen om vijf in januari door Amerikaanse troepen in Irak opgepakte Iraanse functionarissen te bezoeken. Deze ontwikkelingen vallen samen met een verzoenender toon aan Iraanse en Britse zijde over de kwestie van de Iraanse detentie van 15 Britse zeelieden.

Officieel wijst Iran elk verband van de hand tussen het oppakken van de 15 Britten in de Iraans-Iraakse grenswateren op 23 maart en de gevangenhouding van de vijf Iraniërs in Irak. Ook hebben zowel de Britse als de Amerikaanse autoriteiten elke gevangenenruil uitgesloten. Iraakse functionarissen zeggen echter dat de vrijlating van de vijf Iraniërs – diplomaten volgens Teheran en functionarissen van de Revolutionaire Garde die hulp leverden aan Iraakse geweldplegers volgens de VS – de vrijlating van de 15 Britten zou vergemakkelijken. Tot dusverre hebben de opgepakte Iraniërs geen Iraans bezoek mogen hebben.

De ontvoerde Iraanse diplomaat, Jalal Sharafi, liep kennelijk plotseling de Iraanse ambassade in Bagdad binnen. Hij werd indertijd volgens Iran ontvoerd door mannen die waren gekleed in het uniform van een Iraakse legereenheid die nauw met het Amerikaanse leger samenwerkt, een beschuldiging die werd bevestigd door Iraakse shi’itische parlementsleden. Amerikaanse functionarissen hebben echter elke betrokkenheid met deze ontvoering van de hand gewezen, en ook gezegd niets van zijn vrijlating af te weten.

Het Iraanse persbureau IRNA meldde vandaag dat de Iraanse toponderhandelaar Ali Larijani gisteravond telefonisch heeft gesproken met een raadgever van de Britse premier Blair over de kwestie van de 15 Britten. De Iraanse parlementsvoorzitter, Gholam-Ali Hadad-Adel, sprak gisteren van „een andere toon” in Londen. Iran zegt dat de 15 Britten in Iraanse wateren operereerden, en eist excuses. Londen zegt dat zijn manschappen zich in Iraakse wateren bevonden en weigert excuses. (AP, AFP, Reuters)