nrc.nl/blogs

Vlees. Lekker nieuws voor de Argentijnen, schrijft correspondent Marcel Haenen op zijn weblog Tango. „‘Niemand zal naar de hel gaan wegens het eten van vlees’, aldus de woordvoerder van het aartsbisdom van Mendoza, priester Sergio Buenanueva. Natuurlijk blijft het goed gebruik om zeker in deze Heilige Week op Goede Vrijdag vis te eten of volledig te vasten, maar ook voor de reuzekatholieke Argentijnen zijn er grenzen aan die religieuze verplichting. Zoals de prijs van vis. De afgelopen weken is bijvoorbeeld de favoriete vissoort heek (merluza) ongeveer 40 procent in prijs gestegen. En dat maakt het leven te duur voor veel Zuid-Amerikanen. Pastoor Sergio heeft nu expliciet laten weten dat het de gelovigen is toegestaan zelfs een entrecote weg te smikkelen. In ruil voor vlees eten moeten de katholieken extra veel goede of barmhartige werken verrichten, extra bidden en afzien van alcoholische dranken. Zo wordt de vis natuurlijk toch nog duur betaald.”

www.nrc.nl/tango

Moldavië. Expeditie Europa verblijft momenteel in Moldavië. „Hoe zal ik beginnen het land uit te leggen”, blogt Hans Beerekamp. „Het is het onbekendste en volgens de statistieken armste land van Europa. De koopkrachtpariteit (BBP) bedraagt officieel 2119 dollar, minder dan de helft van Albanië en ongeveer op het niveau van Mali of Nicaragua. Toch oogt het niet heel erg armoedig, integendeel. Er is een sterke informele economie, die niet alleen op migratie drijft. Waarschijnlijk is door de zwarte economie de werkelijke koopkrachtpariteit veel hoger.”

www.nrc.nl/ee