Noord-Holland toch tegen energiefusie

De provincie Noord-Holland keert zich alsnog tegen de voorgenomen fusie tussen energiebedrijven Nuon en Essent. Noord-Holland is aandeelhouder in Nuon, met een belang van 10 procent. Eerder stond de provincie open voor de fusie.

Gedeputeerde Albert Moens van de provincie zegt nu te vrezen dat het gefuseerde EssentNuon te veel macht krijgt op de Nederlandse energiemarkt. Dat kan tot prijsverhogingen leiden. „Hoe moeten we dat als aandeelhouder uitleggen aan onze burgers?”

Verder heeft de provincie ook onbevredigende antwoorden gekregen op vragen die zij aan Nuon had voorgelegd. Zo zal de fusie tussen Essent en Nuon waarschijnlijk leiden tot banenverlies. De provincie wilde weten hoeveel banen. „De indicatie die Nuon gaf was sociaal onaanvaardbaar”, aldus Moens. De gedeputeerde zegt ook twijfels te hebben bij de bedrijfsplannen voor duurzame energie. Het huidige kabinet legt grote nadruk op duurzame energie. „Maar de plannen van Essent en Nuon daarvoor zullen in het fusiegeweld helemaal ten onder gaan”, aldus Moens.

Bestuursvoorzitter Boersma van Essent heeft vandaag laten weten af te zien van zijn bonus van 1,3 miljoen euro. Essent heeft voor twintig managers een participatieplan stopgezet, wegens de voorgenomen fusie met Nuon. Daardoor wordt er aan de managers in totaal 5,7 miljoen euro uitgekeerd. Volgens een woordvoerder van Essent hebben naast Boersma nog geen andere managers besloten hun bonus af te staan.