Na kloonhond nu ook gekloonde wolf

Rotterdam. Dezelfde Zuid-Koreaanse wetenschappers die in de zomer van 2005 bekend maakten de eerste hond te hebben gekloond, blijken in oktober van dat jaar ook als eersten wolven te hebben gekloond. Dat meldt Cloning and Stem Cells. Het team onder leiding van de Koreaanse dierenarts Woo Suk Hwang haalde in augustus 2005 de wereldpers met de geboorte van de gezonde kloonhond Snuppy. Even later bleek dat Hwang nauw betrokken was bij fraude met onderzoek naar gekloonde menselijke stamcellen. In het volgende tumult raakten de kloonwolfjes ondergesneeuwd. De wolven-teefjes zijn gekloond uit bindweefselcellen uit het oor van een volwassen grijze wolf (Canis lupus). De onderzoekers lieten volwassen wolvencellen fuseren met eicellen van honden, zodat hybride embryo`s ontstonden. Deze werden geplaatst in de baarmoeder van een hond. Uit 251 teruggeplaatste embryo`s werden twee wolfjes geboren: Snuwolf en Snuwolffy. Ze lijken beide meer op een wolf dan op een hond.

Lees de publicatie over Snuwolf en Snuwolffy via nrc.nl/wetenschap