MTV raakt zijn videoclips kwijt

Videosite YouTube is uitgegroeid tot hét medium voor nieuwe en bestaande bands en artiesten.

De platenmaatschappijen zijn er blij mee. Zelfs MTV wil wel samenwerken.

De Zweedse band OK Go werd op YouTube ontdekt en trad op bij de MTV Video Music Awards. Foto AP **FILE**Members of the band OK Go walk on treadmills during their performance in the 2006 MTV Video Music Awards in New York, on Aug. 31, 2006. The power pop band, perhaps the most professional of the mostly amateur nominees, won most creative video for their "Here It Goes Again" music video," in the first YouTube Video Awards, announced Monday, March 26, 2007.(AP Photo/Jeff Christensen) loopbanden Associated Press

Rotterdam, 4 april. - Hun balletvoorstelling voor vier jongens en zes loopbanden leverde het Zweedse bandje OK Go vorige week de eerste YouTube Award op. De inventieve clip bij hun rocknummer Here it goes again werd al ruim 14 miljoen keer op de videosite bekeken. Singer-songwriter Terranaomi deed het ook niet slecht met haar webcamversie van Say it’s possible: die kreeg een Award en 1,9 miljoen bezoekers.

Niet alleen beginnende bands gebruiken YouTube om een grotere naamsbekendheid te krijgen. De band Red Hot Chili Peppers riep afgelopen maand YouTube-kijkers op een eigen videoclip bij hun nummer Charlie te maken. „Onze platenmaatschappij kiest normaal gesproken altijd de nummers uit die voor een videoclip in aanmerking komen, maar nu willen we zelf graag kiezen”, zegt zanger Anthony Kiedis in een video-oproep op YouTube. De zelfgemaakte clips verschijnen nu als ‘videoantwoord’ op de clip van Kiedis op YouTube. De beste inzending wordt uitgeroepen tot officiële Chili Pepper-clip.

Warner Music, de platenmaatschappij van Red Hot Chili Peppers, is een van de mediabedrijven die in de herfst van 2006 een ‘content deal’ met YouTube sloot. Videoclips van Warner-artiesten mogen sindsdien op YouTube vertoond worden, als de artiesten daar toestemming voor geven. Ook Universal en Sony BMG besloten om samen te werken met YouTube en Google, het bedrijf dat de videosite eind vorig jaar voor 1,3 miljard euro overnam.

De platenmaatschappijen lijken geen spijt te hebben van hun deal met YouTube. „Een clip van Justin Timberlake trekt zes miljoen kijkers op YouTube”, zegt Ulrich Jaerkel, vicepresident van Sony BMG’s Europese afdeling voor digitale ontwikkeling. Zijn platenmaatschappij sloot ook videodeals met Yahoo, AOL en Google. Jaerkel prijst het interactieve element van YouTube. „Gebruikers kunnen audiomateriaal van onze artiesten toepassen in hun zelfgemaakte video’s. Er zijn veel leuke variaties op Sexy Back van Justin Timberlake of Hips don’t lie van Shakira.”

Volgens Jaerkel kijken zoveel mensen op internet naar video’s dat YouTube en andere videosites uiteindelijk de traditionele clipzenders op televisie kunnen vervangen. „Dat is geen sciencefiction meer. In de Verenigde Staten heeft MTV weliswaar nog een groot bereik, maar sites met streaming video, zoals YouTube, AOL en Yahoo, worden veel beter bekeken. Yahoo haalt in de Verenigde Staten gemiddeld al 300 miljoen videostreams per maand. Dat zijn indrukwekkende cijfers.”

Over de exacte financiële afspraken wil Jaerkel niet veel kwijt, maar hij is „erg tevreden” over de deal met YouTube: „We hebben een contract op basis van het delen van inkomsten uit advertenties die getoond worden bij onze audio en video’s.” Desondanks controleert Sony BMG nog wel of er illegale video’s van gecontracteerde artiesten op de YouTube-servers rondzwerven. Jaerkel: „We hebben een afspraak met YouTube dat het bedrijf de rechten van onze artiesten respecteert. Ze hebben een nieuw systeem aangekondigd dat het mogelijk maakt om legale van illegale video’s te onderscheiden.”

Tot die tijd blijven illegale clips nog een ernstig probleem voor YouTube. Zo eist Viacom, de Amerikaanse eigenaar van onder meer muziekzenders VH1 en MTV, een miljard dollar schadevergoeding voor de honderdduizenden gekopieerde videoclips en livefragmenten op YouTube waarvan het copyright bij de muziekzenders ligt.

Volgens Dan Ligtvoet, directeur van MTV-Networks Benelux is de claim van „grote baas” Viacom vooral een manier om nieuwe onderhandelingen met YouTube af te dwingen. „Ik denk dat MTV en YouTube in de toekomst van elkaar afhankelijk zullen zijn. Ze moeten wel samenwerken. MTV zou YouTube en andere onlinekanalen, zoals MySpace of Hyves, kunnen voorzien van clips en ander materiaal.”

MTV Networks nam onlangs de beslissing om clipzender The Box uit de lucht te halen. Volgens Ligtvoet is het kijken van muziekvideo’s op internet zo gewoon geworden dat een aparte clipzender als The Box niet meer nodig is. Desondanks ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor zijn muziekzenders TMF en MTV: „We hebben een gidsfunctie. YouTube heeft weliswaar veel aanbod, maar het is erg moeilijk om daar de weg in te vinden. Daar heb je specialisten voor nodig.”

Ligtvoet bevestigt dat zijn tv-zenders TMF en MTV minder videoclips dan voorheen vertonen. „We trekken met een programma als The Osbournes nu eenmaal meer kijkers en adverteerders dan met losse clips.” Toch verzaken de muziekzenders hun muzikale plicht niet, aldus de MTV-directeur: „We hebben er een hoop digitale zenders bij gekregen die clips voor specifieke doelgroepen tonen. Daarnaast streamen we ook enorm veel clips op tmf.nl en op mtv.nl met MTV Overdrive. Sommige mensen blijken die kanalen niet te kennen, maar eerlijk gezegd: voor dat soort mensen maken we MTV niet.”

Kijk bijzondere YouTube-videoclips via nrc.nl/media.